Wij gebruiken cookies om de site goed te laten functioneren en voor statistische doeleinden. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

 


Contact opnemen

G.J. Meiling G.J. Meiling
telefoon +31 (0)653 890 380
mail info@inson.nl
G.J. Meiling
Home >> Inkoopadvisering >> Inkoopanalyse

Inkoopanalyse

Professionalisering
Een professionaliseringstraject start in de regel met een analyse van de huidige situatie. inSon komt daartoe eerst tot een logische indeling van inkooppakketten (inkoopproductgroepen). Vervolgens vindt analyse plaats van:

  • - de inkoopuitgaven;
  • - de harde en zachte kenmerken van de inkooporganisatie;
  • - de kenmerken van uw inkoopfunctie op verschillende niveaus;
  • - conclusies en aanbevelingen over rechtmatigheid, besparingspotenties, organisatie inrichting e.d.
     

Kwantitatieve (financiële) analyse
Niet alleen voor de start van een professionaliseringstraject maar ook daarna is het van voorwaardelijk belang inzicht te hebben in de externe geldstromen. Dit inzicht kan worden verkregen door het (jaarlijks) uitvoeren van een inkoopscan, ook wel ABC-Pareto-analyse genoemd. Met deze analyse krijgt u inzicht in wie, waar, wat en voor welk bedrag inkoopt en of dit proces doelmatig en rechtmatig verloopt.

Kwalitatieve analyse
Door naast de financiële aspecten ook naar de procesmatige aspecten van inkoop in de organisatie te kijken krijgt u tevens een kwalitatief beeld van uw inkoop. Voor overheden wordt ook aandacht gegeven aan de stand van zaken in de organisatie rondom de naleving van nationale en Europese wetgeving op het gebied van inkoop. Kortom een overzicht van waar de organisatie staat op het gebied van doelmatigheid en rechtmatigheid.

Als resultaat van de analyses levert inSon u een rapport met heldere informatie over de inkoopfunctie, met concrete aanbevelingen voor "quick wins" en de aanpak van verbeteringen op zowel de korte als de (middel) lange termijn.