Wij gebruiken cookies om de site goed te laten functioneren en voor statistische doeleinden. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.

 


Contact opnemen

G.J. Meiling G.J. Meiling
telefoon +31 (0)653 890 380
mail info@inson.nl
G.J. Meiling
Home >> Overheid >> Besparingsplan

Besparingsplan

Gemeenten worden doorlopend geconfronteerd met bezuinigingen. Inkoop kan daarbij met slimme en professionele inkoop een belangrijke bijdrage aan leveren.

Door onderzoek gericht op alle budgetten (productgroepen), het inkoopmodel, het inkoopproces en de inkoopformatie van opdrachtgever kan een besparingsplan worden opgesteld.
Alvorens met het daadwerkelijke besparingsplan te starten zal eerst een definitie worden opgesteld van welk resultaat kan worden aangemerkt als een besparing in de zin van de besparingsdoelstelling.

Aan de hand van de uitkomsten van een ABC-analyse en inventarisatie van doorlopende contractuele verplichtingen wordt daarna een (meerjarige) Inkoopkalender opgesteld. Aan de hand van deze Inkoopkalender is het te verwachten besparingspotentieel op inkoopuitgaven vast te stellen.

Om dit besparingspotentieel om te kunnen zetten in daadwerkelijke besparingen, dienen veelal naast fasering van uitvoering, aanvullende stappen te worden genomen. Hierbij valt te denken aan investeringen in:

  • - verplichte betrokkenheid Inkoop bij inkopen en aanbestedingen vanaf meervoudig onderhandse procedure
  • - inkoopdeelname in overlegstructuur
  • - contractmanagement
  • - voldoende en passende deskundige inkoopcapaciteit
  • - ontwikkeling van inkoopkennis en inkoopvaardigheden van medewerkers
  • - naleving van inkoopprocedures
  • - control op inkoopproces


Voorwaarden
Haalbaarheid van het beoogde resultaat is afhankelijk van de wijze van realisatie en borging van behaalde aanbestedingsresultaten. Efficiënt inkoopmodel en inkoopproces, voldoende beschikbare deskundige formatie, borging aanbestedingsresultaten d.m.v. optimaal contractmanagement en bewaking d.m.v. leveranciersmanagement.

Vraagt u gerust naar een advies op maat.